Inverter-ismertető

Sustainability image

Alapfogalmak

Az inverterek funkciói

Az inverter a napelemes rendszer több szerepet betöltő eleme. Legfőbb feladata a napelemek által megtermelt alacsony feszültségű egyenáram átalakítása magasabb feszültségű váltakozó árammá, amely az elektromos eszközök működtetésére alkalmas. Az egyenáram az átalakítás nélkül a közüzemi hálózatba sem táplálható be.

A legújabb inverterek azonban emellett más feladatokat is ellátnak, például monitorozzák és optimalizálják az áramtermelést, és gyűjtik a termeléssel kapcsolatos adatokat.

Sustainability image

Működés

Az inverterek működése dióhéjban

Az inverter folyamatosan működik, ellenőrzi és optimalizálja a napelemek feszültségét és a rendszer működését, de ha a rendszerünk közüzemi hálózathoz csatlakozik, akkor annak feszültségét és frekvenciáját is figyeli.

Ha a napelemeket napsurgárzás éri, feszültség indukálódik bennük, egyenáram keletkezik, amit az inverter megfelelő feszültségű és frekvenciűjú váltóárammá alakít. Ezt továbbítja a saját elektromos hálózatunk, vagy a közüzemi hálózat irányába. Közüzemi hálózatba való betáplálás esetén az inverter a közüzemi hálózattal is szinkronizálja a megtermelt villamos áramot.

Az inverter továbbá monitorozza és kijelzőjén megjeleníti a termelési adatokat.

Kép: https://www.fronius.com/hu-hu/hungary
Sustainability image

Típusok

Hagyományos és hibrid típusú inverterek

A hagyományos inverterek képesek betáplálni a megtermelt áramot a saját elektromos hálózatunkba, vagy a közüzemi hálózatba. De mi történik, ha szeretnénk eltárolni a megtermelt áramot, és azt felhasználni az olyan időszakokban, mikor rendszerünk éppen nem termel? Erre kínálnak megoldást a hibrid típusú napelemes rendszerek, melyek a fel nem használt áramot egy akkumulátorba vezetik. Az akkumulátor mellett ehhez egy hibrid inverterre is szükségünk van.

Sustainability image

Kiválasztás

A megfelelő inverter kiválasztása

Alapszabály, hogy minimum akkora invertert kell választanunk, amekkora a telepített napelemes rendszer mérete. Érdemes lehet azonban nagyobb invertert vásárolni, hogy a napelemes rendszer később bővíthető legyen az inverter cseréje nélkül. Ezen kívül figyelembe kell venni, hogy hagyományos vagy hibrid üzemű rendszert szeretnénk kiépíteni.

Az inverter kiválasztásához minden esetben érdemes szakértő segítségét igénybe venni. További információért keresse kollégáinkat a generon@terran-generon.hu e-mail címen!

Sustainability image

Garancia

Az inverterekre érvényes garancia

A Terrán által ajánlott Fronius inverterekre 2+3 év garancia jár.

Az összes inverter típus alapvetően 2 év teljeskörű garanciával rendelkezik, ez azonban regisztrációt követően díjmentesen 5 évre hosszabbítható. A Fronius ingyenes garanciahosszabbítást az ügyfélnek kell regisztrálnia az inverter telepítése után, a Fronius Solar.web oldalon. A garancialevelet a Fronius Solar.web oldalról lehet letölteni, ahol a garancia további meghosszabbításáról is olvashat.

A garanciális ügyintézés a vásárló és az inverter gyártója között történik, a Terrán Kft.-t kihagyva.

Gyakori kérdések

A Terrán által ajánlott Fronius inverterekre 2+3 év garancia jár.

Az összes inverter típus alapvetően 2 év teljeskörű garanciával rendelkezik, ez azonban regisztrációt követően díjmentesen 5 évre hosszabbítható.

A Fronius ingyenes garanciahosszabbítást az ügyfélnek kell regisztrálnia az inverter telepítése után, a Fronius Solar.web oldalon. A garancialevelet a Fronius Solar.web oldalról lehet letölteni, ahol a garancia további meghosszabbításáról is olvashat.

A garanciális ügyintézés a vásárló és az inverter gyártója között történik, a Terrán Kft.-t kihagyva.

Kérdés esetén kérjük, keresse szakképzett kollégáinkat a generon@terran-generon.hu e-mail címen!

Az egyfázisú fogyasztásmérő maximum 2 kW méretű inverterek esetében elegendő. A Magyarországon 2021-ben beépített napelemes rendszerek mérete átlagosan 7,5 kWp, amelyhez már egy 3 fázisú mérőóra szükséges (az áramszolgáltatói engedélyezés alapja az inverter névleges teljesítménye, nem a napelemes rendszeré). Ennek igénylése és telepítése a Generon illetve a nagypaneles rendszerek esetében egyaránt az építtető feladata.

A “Light” megnevezés azt jelenti, hogy az inverter nem tartalmaz az internetcsatlakozáshoz szükséges adatkártyát. Ennek következtében a teljesítménymonitorozási funkció nem elérhető. Az adatkártya utólag hozzárendelhető az inverterhez.