Gyakori kérdések

Igen, a Generon beépítésére igénybe vehető akár 3 millió forint állami támogatás a jogszabályi feltételek teljesülése esetén. A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet 6. § i) bekezdése szerint a napelemes rendszer telepítése, cseréje támogatható építési tevékenységek között szerepel. Tekintettel arra, hogy a Terrán Generon a tetősíkba integrált, napenergia-hasznosítást biztosító tetőhéjazatnak minősül, így a 7. § (5a) bekezdésében meghatározott megkötés nem vonatkozik rá.

A szakszerűen megépített cseréphéjazatok mögött minden esetben szükséges egy – minimum 5 cm vastagságú – átszellőztetett légrés, ahol a felmelegedő levegő a kürtőhatás elve alapján távozik, és a helyére a környezeti levegővel azonos hőmérsékletű levegő érkezik. A Generon esetében a légréteg minimális vastagsága 7,5 cm, így a cserépfedésnél megszokott cirkuláció még intenzívebb hűtőhatást biztosít, ezáltal a Generon modulok érdemben nem melegednek fel jobban, mint az onroof napelemek. Ennek köszönhetően a Generonnal megtermelhető energia éves viszonylatban megegyezik az azonos teljesítményű onroof rendszerekkel.

Az általunk használt ún. MC 4 csatlakozókat a szoláripar évtizedek óta gyártja és használja. Az elmúlt évtizedekben több tízmilliárd darab készült világszerte. Az általunk beépített csatlakozók megbízhatósága kiváló, így a meghibásodás kockázata alacsony.

Ha a Nap az energiaszolgáltatókhoz hasonlóan benyújtaná a számlát azért az energiáért, amit egy átlagos családi ház tetőfelületére sugároz, akkor évi több millió forintot kellene fizetnünk neki. Szerencsére azonban a saját tulajdonában lévő felületre érkező napenergiát mindenki szabadon, ingyen hasznosíthatja. A napenergia saját célra történő hasznosítását semmilyen adó-, vagy járulékfizetési kötelezettség nem terheli.

A Terrán Generon egyelőre kizárólag Terrán Zenit és Terrán Rundo tetőfedésbe építhető be.

Abban az esetben, ha a meglévő fedést Terrán Zenit-re vagy Rundo-ra építik át olyan módon, hogy a fedésre vonatkozó feltételek teljesüljenek.

  • min. 7,5 cm-es átszellőztetett légrés
  • hosszú élettartamú tetőfólia (MediFol Generon Longlife / MediFol Generon LongLife Plus / Medifol TOP 270 / MediFol Silver)
  • min. 20° tetőhajlásszög

A Terrán Generon modul befoglaló mérete 330 mm x 420 mm, azonos a Terrán Zenit vagy Rundo cserép méretével.

Egy Terrán Generon modul 15 Wp teljesítményű, 11,1 db/m2 elhelyezés esetén ez 167 W/m2-t tesz ki.

1 kWp teljesítményű mező kb. 6 m2 tetőfelületet igényel.

Azok az összefüggő tetőszakaszok használhatók ki, amelyek tájolása megfelelő. A tetőfelület széleitől (orom, falszegély, tetőgerinc, eresz, vápa) és a tetőfelépítményektől (kémény, tetőablak stb.) legalább két cserépnyi (kb. 60 cm-nyi) távolságot el kell hagyni. Ezeket a tetőfelületeket Terrán Zenit vagy Rundo cseréppel kell fedni.

Az optimális elhelyezés Magyarországon a déli tájolású 35 fokos hajlásszögű tetőkön lehetséges. Az optimális tájolástól való kisebb eltérés keleti vagy nyugati irányban nem jár vállalhatatlan termeléskieséssel. Szintén nem jár jelentős kieséssel az optimális hajlásszögtől való 5-10 fokos eltérés. Szaktanácsadóink segítenek az optimális fedéskép kitalálásában annak érdekében, hogy a legszebb legyen a tető megjelenése.

Igen, felrakható, a szolár rendszerekre általánosan érvényes kötöttségekkel. Csak azonos tájolású és hajlásszögű szakaszok köthetők egy áramkörre.

A jelenleg érvényben lévő szabályozások szerint a napelemrendszert egy ad-vesz mérőórán keresztül az áramszolgáltató hálózatára kötik. Ez azt jelenti, hogy a megtermelt többletmennyiséget a rendszer a szolgáltató hálózatára táplálja be, ugyanakkor a kevésbé napsütéses időszakokban a szolgáltatói hálózatról juthat folyamatosan áramhoz. Amennyiben Ön 2023. december 31-ig telepít napelemes rendszert a tetőre, és szerződést köt az áramszolgáltatójával, akkor még a jelenleg hatályos, úgynevezett szaldós elszámolás vonatkozik rá. Ennek lényege, hogy csupán az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kell kifizetnie, vagyis egy megfelelő teljesítményű napelemrendszerrel elérhető a nulla forintos villanyszámla. A várhatóan 2024. január 1-je után bevezetésre kerülő bruttó elszámolásban a hálózatból vásárolt és a napelem által megtermelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg.

Tény, hogy a napelemek direkt napsütésben, derékszögű beesési szögben, alacsony hőmérsékleten működnek a legjobban. Azonban felhős időben is termelnek, sőt akár 50-90%-os kihasználtsággal képesek ilyenkor is működni. Mivel a napelemek az idő legnagyobb részében részterhelésen működnek, ezért a mai technológiák kifejezetten nagy figyelmet fordítanak arra, hogy ebben a tartományban is minél hatékonyabban üzemeljenek.

A napelemgyártáshoz ónt, rezet, szilíciumot, műanyagot, alumíniumot és üveget használnak fel. Az új európai uniós szabályozásoknak köszönhetően a napelemekre is vonatkozik a begyűjtés és az újrahasznosítás kötelessége.

Ez azt jelenti, hogy az élettartamuk lejárta után a paneleket szétcsavarozzák, és az alkotórészeit más napelemekkel foglalkozó cég felhasználja. Az összetevők ugyanis jó minőségű anyagokból készültek, ezért sokkal egyszerűbb és olcsóbb ezeket ismételten felhasználni, mint újat gyártani helyettük.

A napelemek a minőségi alapanyagoknak és alapos munkálatoknak köszönhetően rendkívül ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben. Az edzett üveglapok kiváló védelmet nyújtanak a jégesővel, széllel és egyéb mechanikai behatásokkal szemben. A minősítési eljárás része, hogy bizonyos magasságból acélgolyókat zúdítanak a napelemre, ezzel is imitálva a jégeső körülményeit.
Mivel a napelemek nem rendelkeznek mozgó alkatrészekkel, ezért átlagos használatnál nincs olyan körülmény, ami miatt tönkremehetnének.

Mindenekelőtt az esztétikumával tűnik ki. A napcellák felhelyezése és megjelenése megegyezik a hagyományos tetőcserepekével. Nincs felesleges tetőáttörés, amely prémium megjelenést biztosít az ingatlan számára és növeli annak értékét.
Mivel nincs különálló tartószerkezet, ezért a tetőszerkezetre nehezedő súly is jelentősen kevesebb, mint egy hagyományos napelemrendszer esetében.
További előnye a Terrán Generonnak, hogy bármikor korlátlanul bővíthető, a követelményeknek megfelelő tetőfelület függvényében.

A Terrán Generonnal fedett tető teljes védelmi funkcióval rendelkezik, egyidejűleg kimagasló esztétikai előnyt biztosít, ezért a hagyományos nagypaneles rendszerekkel nehezen összehasonlítható az értéke, de tény, hogy az ára magasabb.

Magyarországon egy átlagos háztartás havi villamosenergia fogyasztása a nappali mérőn 230 kWh, ami a jelenlegi árak mellett 8.600 forintos villanyszámlát jelent. Ennek a háztartásnak az éves villamosenergia igényét egy 2,5 kWp teljesítményű – optimális tájolású – Terrán Generon napelemes rendszer képes biztosítani.

Ez azonban csak egy közelítő ár, minden ajánlatot az Ön igényeire szabva, egyedileg készítünk el. Pontos árat a terran-generon.hu oldalon az Ajánlatkérés menüpontra kattintva kérhet.

A Terrán Generon modulok – a legtöbb nagypaneles rendszerrel ellentétben – itthon készülnek és kerülnek összeszerelésre. Ezért bármilyen kérdés, esetleges probléma esetén könnyen és gyorsan elérhető a megoldás. 25 év garanciát vállalunk a Generon napelemes tetőcserepeink teljesítményére.
Terrán Generon garancialevél minta

A Generonra nem jellemző a meghibásodás, de ha egy elemnél mégis eltérés érzékelhető, akkor az könnyen cserélhető. További pozitívum, hogy 1 elem meghibásodása nem okozza a teljes kör kiesését. Fontos tudni, hogy egy elem nem megfelelő működése 15 Wp teljesítménykiesést eredményez, ami elenyésző az összteljesítményhez képest, a fogyasztó számára így ez nem jár észlelhető változással.

A terran-generon.hu oldalon az Ajánlatkérés menüpontra kattintva.

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet alapján a 2022. június 30-a után használatbavételre kerülő épületek energiaigényének 25%-át megújuló energiaforrásból kell fedezni. Ez történhet akár napelem vagy Generon napelemes tetőcserép felhasználásával is.

Utólagos felhelyezésre is van lehetőség, de csak abban az esetben, ha az Ön otthona Terrán Rundo vagy Terrán Zenit cserepekkel van fedve, hiszen a Generon kizárólag ezekkel kompatibilis. Ha a tetőfedés korábban más termékekkel történt, akkor ezeket Rundo vagy Zenit cserépre kell cserélni annak érdekében, hogy a Generon felhelyezhető legyen.

Egy átlagos háztartás éves villamosenergia igényét egy 2,5 kWp teljesítményű – optimális tájolású – Terrán Generon napelemes rendszer képes biztosítani.

Kérje egyedi árajánlatunkat, csak néhány perc! Ajánlatkérés